Het Amerikaanse investeringsfonds New Enterprise Associates heeft opnieuw geld gestoken in internetbedrijf Silk uit Amsterdam.

Het gaat om een investering van 1,6 miljoen dollar (omgerekend bijna 1,2 miloen euro). Dat maakte Silk maandag bekend. Inclusief de nieuwe financiële impuls van New Enterprise Associates (NEA) is er reeds 3,7 miljoen dollar in Silk gestopt.

De Nederlandse startup is in 2009 opgericht door de ondernemers Salar al Khafaji en Lon Boonen. Met Silk kun je informatie structureren en doorzoekbaar maken, vergelijkbaar met hoe je op de online encyclopedie Wikipedia pagina’s aan elkaar kunt linken. De gegevens kun je op het platform van Silk vervolgens op verschillende manieren visualiseren, in grafieken of kaarten.

Big data is groeimarkt

Silk is één van de vele kleine bedrijven die zich bezighoudt met big data, het streven om met nieuwe technieken uit grote hoeveelheden gegevens nieuwe informatie te halen. Zo maakte de organisatie Human Rights Watch een Silk-pagina van honderden verschillende documenten over stemgedrag in de Verenigde Naties. Die gegevens zijn nu te rangschikken op land, jaartal, regio en type resolutie waarover werd gestemd. Ook kan van de informatie snel een grafiek of kaart worden gemaakt.

De markt voor big data-diensten groeit met ruim 30 procent per jaar en de totale omzet zal in 2016 zo’n 17 miljard euro bedragen, voorspelt marktonderzoeker IDC. Daarmee groeit de big data-markt zeven keer sneller dan de ICT-markt als geheel.

Ook een andere Amsterdamse big data-startup timmert aan de weg. In februari van dit jaar haalde ElasticSearch 24 miljoen dollar op bij internationale investeerders.

Derde investeringsronde

Voor Silk is het de derde keer dat er geld in het bedrijf wordt gestoken. Tijdens de eerste financieringsronde in 2011 stapte Atomico in, het investeringsfonds dat is opgericht door de Zweed Niklas Zennström, mede-oprichter van Skype. Vorig jaar kwam daar 1,3 miljoen dollar bij van NEA, met zo'n 13 miljard dollar aan investeringen één van de grootste durfkapitaalfondsen ter wereld.

Lees ook het interview dat Z24 vorig jaar had met mede-oprichter van Silk Salar al-Khafaji over de gang naar Silicon Valley

Deze ronde was een stuk eenvoudiger dan de eerdere, laat ceo Salar al Khafaji weten aan Z24. "Het was altijd al een gegeven dat we meer geld wilden ophalen. De investeerders hebben goed zicht op hoe het gaat met het product en hebben er vertrouwen in." Vandaar dat NEA nog een keer geld op tafel legt, aldus Al Khafaji, die samen met Boonen een meerderheidsbelang houdt in de Amsterdamse startup.

Silk helemaal vernieuwd

Silk heeft inmiddels 16 duizend actieve gebruikers. Al Khafaji denkt dat uiteindelijk tientallen miljoenen mensen van Silk gebruik zullen maken.

Het afgelopen jaar was niet gericht op het binnenhalen van meer aanmeldingen, maar op het verbeteren van de gebruikerservaring, zodat mensen langer blijven. "Als je een jaar geleden nieuwe gegevens toevoegde, kwam je eerst op een blanco pagina", vertelt Al Khafaji. "Je moest zelf bedenken wat je moest doen."

Dat is nu verbeterd. Je wordt in stappen door het proces geleid en krijgt meer uitleg en voorbeelden. "Soms denk ik weleens: het is een wonder dat we toen zoveel gebruikers hadden."

Kantoor in Silicon Valley

Van de nieuwe investering wil Silk nieuwe mensen aannemen op de ontwikkelafdeling in Amsterdam. Daarnaast hoopt het bedrijf binnenkort de commerciële activiteiten te verplaatsen naar Silicon Valley, waar Al Khafaji zo'n vijftig procent van zijn tijd doorbrengt. "Dat gaat in kleine stapjes, maar binnen zes maanden gaat dat wel gebeuren."

Nieuw betaald product: Silk for Teams

Silk kondigde maandag tevens het eerste betaalde product aan: Silk for Teams. Daarmee kunnen bedrijven en organisaties privépagina's aanmaken voor 10 dollar per gebruiker per maand. Normaal gesproken zijn Silk-pagina's publiek toegankelijk. Tot drie gebruikers is het maken van een privésite gratis.

Ook heeft het bedrijf een nieuwe domeinnaam weten te bemachtigen: Silk.co. Hoeveel dat heeft gekost wil Al Khafaji niet zeggen, "maar het was minder dan ik had gedacht".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl